niedziela, 22 października 2017

Wegańska zupa z żółtego groszku

Babie lato is over;( Żegnajcie zimne koktajle i sałatki:( Witajcie ciepłe zupy:)
Okres jesienno-zimowy bywa dla mnie trudny, szczególnie gdy uświadomię sobie, że przed nami około 6 miesięcy chłodu, braku słońca i obecności przeklętego smogu.
Z zimnem radzę sobie za pomocą cieplejszych ubrań;) i rozgrzewających posiłków. Rano obowiązkowo owsianka najlepiej z dodatkiem startego jabłka i dużej ilości przypraw korzennych. Na lunch albo wieczorem ratunkiem jest sycąca ciepła zupa, którą warto ugotować w większej ilości. 
Z brakiem słońca już nie jest tak łatwo;) Wiem jednak, że dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia fizyczne i dbanie o właściwy poziom witaminy D pozwala mi przetrwać przygnębiające miesiące. Ilekroć w okresie około-świątecznym ,,zadaję się" z większą ilością słodyczy i alkoholu momentalnie doświadczam spadku nastroju, problemów ze skórą i odpornością. Warto też zbadać poziom witaminy D i dobrać odpowiednią dawkę suplementów, bo niski poziom tej witaminy, to nie tylko ryzyko wystąpienia osteoporozy, ale również chorób serca, raka, depresji, nadciśnienia, niektórych chorób autoimmunologicznych oraz astmy u dzieci.*
Pozostał przeklęty smog:( Co zrobić gdy toksyczne substancje atakują nas z każdej strony?
Unikać aktywności fizycznej na ,,świeżym powietrzu" w okresie największego zanieczyszczenia, zainwestować w maskę z dobrym filtrem, dekorować mieszkanie kwiatami oczyszczającymi powietrze, wspomóc pracę wątroby odpowiednią dietą i suplementami. Ale o tym więcej niebawem na mojej nowej stronie www.dietetycznarownowaga.com
Pora na przepis. A na deser proponuję super zdrowe batoniki dyniowe KLIK


Składniki (4 porcje):
  • szklanka żółtego groszku
  • 2 marchewki albo kawałek dyni
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek albo kumin
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Sposób wykonania:
  1. Groszek namaczamy przez 2 godziny.
  2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Oliwę rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażamy przez chwilę. 
  4. Dodajemy resztę warzyw i przyprawy, podsmażamy przez chwilę mieszając. 
  5. Wrzucamy groszek i zalewamy wodą, tak by zakrywała składniki .
  6. Gotujemy przez około 45 minut.
  7. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody albo wywaru z warzyw.
  8. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub kawałkiem chleba.

Wartość odżywcza 1 porcji:

energia 254,1kcal
białko 12,3g
tłuszcz 3,3g
węglowodany 43,8g

*https://www.webmd.com

Chcesz ebooka na temat diety wegańskiej- KLIKNIJ TUTAJ






Odwiedź moją nową stronę po przepisy, porady, konsultacje dietetyczne, jadłospisy
https://dietetycznarownowaga.com/

https://dietetycznarownowaga.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz