Babie lato is over;( Żegnajcie zimne koktajle i sałatki:( Witajcie ciepłe zupy:)
Okres jesienno-zimowy bywa dla mnie trudny, szczególnie gdy uświadomię sobie, że przed nami około 6 miesięcy chłodu, braku słońca i obecności przeklętego smogu.
Z zimnem radzę sobie za pomocą cieplejszych ubrań;) i rozgrzewających posiłków. Rano obowiązkowo owsianka najlepiej z dodatkiem startego jabłka i dużej ilości przypraw korzennych. Na lunch albo wieczorem ratunkiem jest sycąca ciepła zupa, którą warto ugotować w większej ilości.
Z brakiem słońca już nie jest tak łatwo;) Wiem jednak, że dobrze zbilansowana dieta, ćwiczenia fizyczne i dbanie o właściwy poziom witaminy D pozwala mi przetrwać przygnębiające miesiące. Ilekroć w okresie około-świątecznym ,,zadaję się" z większą ilością słodyczy i alkoholu momentalnie doświadczam spadku nastroju, problemów ze skórą i odpornością. Warto też zbadać poziom witaminy D i dobrać odpowiednią dawkę suplementów, bo niski poziom tej witaminy, to nie tylko ryzyko wystąpienia osteoporozy, ale również chorób serca, raka, depresji, nadciśnienia, niektórych chorób autoimmunologicznych oraz astmy u dzieci.*
Pozostał przeklęty smog:( Co zrobić gdy toksyczne substancje atakują nas z każdej strony?
Unikać aktywności fizycznej na ,,świeżym powietrzu" w okresie największego zanieczyszczenia, zainwestować w maskę z dobrym filtrem, dekorować mieszkanie kwiatami oczyszczającymi powietrze, wspomóc pracę wątroby odpowiednią dietą i suplementami. Ale o tym więcej niebawem na mojej nowej stronie www.dietetycznarownowaga.com
Pora na przepis. A na deser proponuję super zdrowe batoniki dyniowe KLIK
Składniki (4 porcje):
- szklanka żółtego groszku
- 2 marchewki albo kawałek dyni
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- łyżka oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek albo kumin
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- Groszek namaczamy przez 2 godziny.
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Oliwę rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażamy przez chwilę.
- Dodajemy resztę warzyw i przyprawy, podsmażamy przez chwilę mieszając.
- Wrzucamy groszek i zalewamy wodą, tak by zakrywała składniki .
- Gotujemy przez około 45 minut.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody albo wywaru z warzyw.
- Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub kawałkiem chleba.
Wartość odżywcza 1 porcji:
energia 254,1kcal
białko 12,3g
tłuszcz 3,3g
węglowodany 43,8g
*https://www.webmd.com
Chcesz ebooka na temat diety wegańskiej- KLIKNIJ TUTAJ.
Odwiedź moją nową stronę po przepisy, porady, konsultacje dietetyczne, jadłospisy
https://dietetycznarownowaga.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz