wtorek, 9 lutego 2016

Wegański smalec z fasoli

Był chleb, więc nadszedł czas na coś do chleba. Przyznam, że jestem wielką fanką wegańskich pasztetów, bo są tak smaczne i sycące, że potrafią zadowolić nawet niereformowalnych mięsożerców. Niestety przygotowanie tego rodzaju potraw, choć nie jest szczególnie skomplikowana, wymaga jednak nieco czasu. Kiedy potrzebujemy szybkiego ,,smarowidła" świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju fasolowe pasty. 
W trakcie ostatnich egzaminów, zdecydowanie częściej wertowałam książki kucharskie, niż moje notatki z wykładów. Dzięki temu natknęłam się na świetny przepis autorstwa Marty Dymek. Jest szybki, prosty, nie zawiera dziwacznych składników, a do tego rewelacyjnie smakuje. Czy przypomina smalec? - tego nie wiem, gdyż tego rodzaju tłuszcz miałam okazję jeść we wczesnym dzieciństwie- czyli ,,lata świetlne" temu. Kiedy zyskałam jako taką świadomość, smalec uznałam za ,,obleśny" wytwór, który nigdy więcej nie dostał się do moich ust. Dlatego w pierwszym odruchu, nazwa tej pasty nieco mnie zniechęciła, nie odczuwam też potrzeby odnajdywania zwierzęcych smaków w roślinach;) Postanowiłam jednak dać mu szansę i nie pożałowałam :) 


Składniki: 
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 szklanka zimnej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz

Sposób wykonania: 

  1. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkiem. Na końcu usuwamy przyprawy.
  2. Fasolę łączymy z majerankiem, solą, pieprzem, sosem sojowym i wodą. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego albo malaksera.
  3. Dodajemy cebulę i pokrojone śliwki. Miksujemy jeszcze przez chwilę na niskich obrotach, tak by nie rozdrobnić całkowicie śliwek i cebuli.
Przepis pochodzi z książki ,,Jadłonomia" autorstwa Marty Dymek


Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
 

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


3 komentarze:

  1. Taka pasta fasolowa musi być genialna z dodatkiem suszonych śliwek!robię na pewno, bo akurat ugotowałam fasolę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ten ' smalczyk' :D nie pamiętam smaku prawdziwego smalcu, choć kiedyś jadłam jako dziecko - wpływy Babci XD w każdym razie, nie przemawia do mnie w ogóle taka tłusta maź z biednych, niewinnych istot, za to pasta z fasoli… to przecież brzmi pysznie, a po składnikach można się domyślić, że nie tylko brzmi ale też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego ogórek kiszony i hajlajf :D

    OdpowiedzUsuń