Początek grudnia to dla mnie czas, w którym pozbywam się jesiennych dekoracji. A że mam delikatne zboczenie ekologiczne, które objawia się niechęcią do zakupów oraz wszystkiego co sztuczne, jesienną w moim domu króluje dynia. Jej słoneczny kolor potrafi rozpromienić każde wnętrze. Powitaliśmy jednak grudzień, więc nadchodzi czas na zmianę kolorystyki.
Zdezaktualizowane dekorację z powodzeniem wykorzystuję w kuchni w rozmaitego rodzaju daniach i wypiekach.
Z mojej diety zniknął w ostatnim czasie gluten, tym samym zmieniły oblicze moje wypieki. Nie rozpaczam z powodu braku pszennej mąki i innych produktów. Zawsze wychodzę z założenia, że eliminacja czegoś zmusza mnie do poszukiwań czegoś innego, co w ostateczności wzbogaca moje doznania smakowe.
W poniższym przepisie użyte zostały płatki owsiane, których obecność w diecie bezglutenowej bywa kontrowersyjna głownie z powodu zanieczyszczenia owsa pszenicą, żytem lub jęczmieniem, do którego dochodzi podczas zbiorów , transportu, przechowywania i przetwarzania. Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu musimy zwracać uwagę na to by kupować produkty certyfikowane, wolne od zanieczyszczeń. W Europie w produkcji czystego owsa przoduje Finlandia. Pamiętajmy też, że nie wszyscy chorzy na diecie bezglutenowej tolerują owiec (nawet ten wolny od glutenu), w takich przypadkach należy szukać innych zamienników. W wypiekach z pomocą przyjdą nam takie mąki jak: kukurydziana, gryczana, jaglana, amarantusowa, ryżowa.
Po wersję ciasta bez dodatku
cukru zapraszam TUTAJ.
https://dietetycznarownowaga.com/2017/10/10/super-zdrowe-batoniki-dyniowe/
W poniższym przepisie użyte zostały płatki owsiane, których obecność w diecie bezglutenowej bywa kontrowersyjna głownie z powodu zanieczyszczenia owsa pszenicą, żytem lub jęczmieniem, do którego dochodzi podczas zbiorów , transportu, przechowywania i przetwarzania. Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu musimy zwracać uwagę na to by kupować produkty certyfikowane, wolne od zanieczyszczeń. W Europie w produkcji czystego owsa przoduje Finlandia. Pamiętajmy też, że nie wszyscy chorzy na diecie bezglutenowej tolerują owiec (nawet ten wolny od glutenu), w takich przypadkach należy szukać innych zamienników. W wypiekach z pomocą przyjdą nam takie mąki jak: kukurydziana, gryczana, jaglana, amarantusowa, ryżowa.
Po wersję ciasta bez dodatku
cukru zapraszam TUTAJ.
https://dietetycznarownowaga.com/2017/10/10/super-zdrowe-batoniki-dyniowe/
Składniki:
baza
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka migdałów
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5-6 łyżek płynnego oleju kokosowego
masa dyniowa
- 3 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- szczypta soli
kokosowa śmietanka
- puszka mleka kokosowego
Sposób wykonania:
- Migdały mielimy w malakserze, dodajemy płatki owsiane i kontynuujemy rozdrabnianie.
- Kiedy migdały i płatki owsiane uzyskają konsystencje mąki dodajemy cukier i olej kokosowy.
- Za pomocą funkcji pulsacyjnej łączymy wszystkie składniki. Gotowa masa będzie nieco sypka.
- Migdałowo-osianą mieszankę przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy ją za pomocą palców bądź szklanki z grubym dnem.
- Gotowy spód umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni na 20 minut.
- W międzyczasie wszystkie składniki na dyniową masę umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po 20 minutach wyjmujemy podpieczony spód i wylewamy na niego masę dyniową. Całość pieczemy przez 50-60 minut.
- Gotowe ciasto pozostawiamy w formie na kolejne kilka godzin.
- Ciasto podajemy z kokosową śmietanką. Aby wykonać krem kokosowy schładzamy puszkę mleka kokosowego przez co najmniej 8 godzin. Przekładamy do miski jego stałą część, dodajemy cukier puder i ubijamy za pomocą miksera ręcznego.
Chcesz ebooka ne temat diety wegańskiej KLIKNIJ TUTAJ.
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz