środa, 7 grudnia 2016

Bezglutenowe ciasto dyniowe


Początek grudnia to dla mnie czas, w którym pozbywam się jesiennych dekoracji. A że mam delikatne zboczenie ekologiczne, które objawia się niechęcią do zakupów oraz wszystkiego co sztuczne, jesienną w moim domu króluje dynia. Jej słoneczny kolor potrafi rozpromienić każde wnętrze. Powitaliśmy jednak grudzień, więc nadchodzi czas na zmianę kolorystyki.
Zdezaktualizowane dekorację z powodzeniem wykorzystuję w kuchni w rozmaitego rodzaju daniach i wypiekach. 
Z mojej diety zniknął w ostatnim czasie gluten, tym samym zmieniły oblicze moje wypieki. Nie rozpaczam z powodu braku pszennej mąki i innych produktów. Zawsze wychodzę z założenia, że eliminacja czegoś zmusza mnie do poszukiwań czegoś innego, co w ostateczności wzbogaca moje doznania smakowe
W poniższym przepisie użyte zostały płatki owsiane, których obecność w diecie bezglutenowej bywa kontrowersyjna głownie z powodu zanieczyszczenia owsa pszenicą, żytem lub jęczmieniem, do którego dochodzi podczas zbiorów , transportu, przechowywania i przetwarzania. Dlatego jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu musimy zwracać uwagę na to by kupować produkty certyfikowane, wolne od zanieczyszczeń. W Europie w produkcji czystego owsa przoduje Finlandia. Pamiętajmy też, że nie wszyscy chorzy na diecie bezglutenowej tolerują owiec (nawet ten wolny od glutenu), w takich przypadkach należy szukać innych zamienników. W wypiekach z pomocą przyjdą nam takie mąki jak: kukurydziana, gryczana, jaglana, amarantusowa, ryżowa.



Składniki:

baza
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5-6 łyżek płynnego oleju kokosowego
masa dyniowa
  • 3 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta soli
 kokosowa śmietanka
  • puszka mleka kokosowego 

Sposób wykonania:

  1. Migdały mielimy w malakserze, dodajemy płatki owsiane i kontynuujemy rozdrabnianie.
  2. Kiedy migdały i płatki owsiane uzyskają konsystencje mąki dodajemy cukier i olej kokosowy. 
  3. Za pomocą funkcji pulsacyjnej łączymy wszystkie składniki. Gotowa masa będzie nieco sypka.
  4. Migdałowo-osianą mieszankę przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy ją za pomocą palców bądź szklanki z grubym dnem.
  5. Gotowy spód umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni na 20 minut.
  6. W międzyczasie wszystkie składniki na dyniową masę umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Po 20 minutach wyjmujemy podpieczony spód i wylewamy na niego masę dyniową. Całość pieczemy przez 50-60 minut.
  8. Gotowe ciasto pozostawiamy w formie na kolejne kilka godzin.
  9. Ciasto podajemy z kokosową śmietanką. Aby wykonać krem kokosowy schładzamy puszkę mleka kokosowego przez co najmniej 8 godzin. Przekładamy do miski jego stałą część, dodajemy cukier puder i ubijamy za pomocą miksera ręcznego. 
 oryginalny przepis pochodzi z bloga minimalistabaker.com


Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com

Konsultacje dietetyczne:
  • stacjonarne                   
  • mobilne
  • on-line 
 Jadłospisy 7 i 14-dniowe

Porady

Przepisy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz