Niebawem Wielkanoc a w moim komputerze i telefonie zalegają przepisy
z okolic Bożego Narodzenia. Powinnam się lepiej zorganizować. Powinnam
też przestać używać telefonu jako podręcznej książki kucharskiej, bo
momentami zaczyna on przypominać wiecznie upapranego jedzeniem wielofunkcyjnego robota.
Z Wielkanocnymi wypiekami jestem w tym roku na bakier, może to przez pogodę, która sprawia iż myślami wracam do grudnia. Odsłaniając o poranku zasłony przez chwilę zaczęłam zastanawiać się gdzie podziała się choinka i co do cholery robią na stole żonkile... chyba śmieją się szyderczo swoim słonecznym uśmiechem w moją zdziwioną twarz. Do porządku i teraźniejszości przywołała mnie mocna kawa. Ale klimatu mazurków i drożdżowych bab chyba w najbliższym czasie nie poczuję, no chyba że niebawem przywita mnie słońce, śpiew ptaków i dwucyfrowa temperatura.
Dla tych którzy potrzebują osłodzenia (bez cukru) tych przedświątecznych dni, kiedy nie nadszedł jeszcze czas ,,właściwego" pieczenia, z pomocą przyjdzie bananowy chleb, który dzięki swoim ,,brakom" nie zrujnuje postnego planu umartwiania ciała i ducha.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 i 1/2 szklanka mąki (w wersji bez glutenu gryczana bądź owsiana)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 daktyli
- garść orzechów włoskich
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Banany blendujemy z mlekiem roślinnym, masłem orzechowych oraz ekstraktem waniliowym.
- W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pocięte daktyle i orzechy włoskie.
- Masę bananową wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
- Chlebek dekorujemy rozkrojonym bananem i orzechami. Możemy też polać go łyżką masła orzechowego zmieszanego z syropem klonowym.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45minut.
Co do upaćkanego telefonu - dokładnie wiem co czujesz ;) A bananowy chlebek to wypiek uniwersalny - smakuje idealnie o każdej porze roku ;)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona wersja śniadaniowego wypieki <3 wielbię całym sercem chlebek bananowy i Twoją wersję przygotuję szybciej niż myślisz ;)
OdpowiedzUsuńco do Wielkanocy, to u mnie też słabo z przepisami, ale to głównie dla tego, że jestem sama do jedzenia :/ może jacyś znajomi będą chętni :D