czwartek, 15 października 2015

Amerykańskie ciasto dyniowe w wegańskiej wersji


Dynię uważam za roślinę z superpower nie tylko dlatego, że niemal jako jedyna przetrwała atak złośliwych ślimaków na mój skromny ogródek. Dynia okazuje swoją siłę także w inny sposób-dostarczając nam składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. Wspomaga nasze jelita dużą ilością błonnika. Dzięki dużej dawce potasu pozwala zwalczać skutki nadmiernego spożycia soli. Zawarty w niej beta-karoten pomaga nam zachować ładny odcień skóry po zakończeniu lata. W tym naszym dziwnym klimacie, w którym zima nadchodzi jesienią, a wiosna potrafi pojawić się w środku zimy, dynia zadba o naszą odporność. Bogactwo wapnia wzmocni nasze kości, gdy zimą będziemy szaleć na narciarskich stokach, albo jak ja potykać się na śliskich chodnikach. Zawarte w niej fitosterole obniżą poziom złego cholesterolu LDL...choć weganom jego nadmiar raczej nie grozi.

Moje ostatnie wypieki dowodzą tego, że moja tęsknota za drugą ojczyzną przybrała słodkie oblicze. Do mojej kuchni nieświadomie wkradają się typowo amerykańskie desery. Za oceanem konsumpcja pumpkin pie to niemal patriotyczny obowiązek;) Ja spełniam swój na innym kontynencie, z dużym wyprzedzeniem.




Składniki:

Spód:
  • 80gr wegańskiej margaryny (6 łyżek)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (pszennej albo bezglutenowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-6 łyżek lodowatej wody
Masa:
  • 2 i 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 2 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • 1 i 3/4 łyżeczki przyprawy pumpkin spice (mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków - z przewagą cynamonu)
  • 1/4 łyżeczki soli
Bita ,,śmietana":
  • stała część mleka kokosowego z jednej puszki 
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Mąkę umieszczamy w misce wraz z solą. Dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki i rozdrabniamy je za pomocą widelca.
  2. Powoli wlewamy lodowatą wodę i wrabiamy ciasto.
  3. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez minimum pół godziny.
  4.  Aby przygotować dyniową masę umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy przez kilka minut. (możemy także użyć miksera tęcznego)
  5. Schłodzone ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy je w kształcie koła.
  6. Ciastem wykładamy spód formy na tartę ( o średnicy 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Masę dyniową wylewamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 175°C przez 60-65 minut.
  8. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie umieszczamy je w lodówce na 4-6 godzin.
  9. Podajemy z kokosową bitą ,,śmietaną". Aby ją wykonać puszkę mleka kokosowego schładzamy w lodówce przez 8 godzin. Następnie umieszczamy w misce jego stałą część, dodajemy cukier puder i ubijamy za pomocą miksera ręcznego.


3 komentarze:

  1. Zawsze chciałam zrobić to ciasto, kojarzy mi się z Halloween ;) Twoje wygląda cudownie, a kokosowa śmietana musiała w połączeniu z dynią smakować wspaniale! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyszło! wegańskie pumpkin pie zapisuję na listę do zrobienia :) a dynię kocham, właśnie rok temu dzięki niej opalenizna utrzymała się aż do... dziś?! jeszcze są jej ślady;) no cóż, jak się je dynię kilogramami XD

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale Ci się to ciasto udało :)
    Dynię na słodko jadałam już w różnych kombinacjach, ale takiego klasycznego pumpkin pie jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń