Dwa i pół miesiąca diety bez cukru (w tym suszonych owoców), glutenu oraz alkoholu za mną. Żywieniowej rewolucji, która przywróciła mi energię i chęć do życia. Jeśli chcesz przeczytać więcej o zastosowanym przeze mnie protokole zapraszam TUTAJ.
Mam nadzieję, że będę trwać przy wprowadzonych zmianach w nieskończoność, bo pozytywne rezultaty wręcz przeszły moje oczekiwania.
Przez ponad dwa miesiące moje desery sprowadzały się do banana z masłem migdałowym bądź orzechowym albo placów z mielonych płatków owsianych, mleka roślinnego i banana. Postanowiłam jednak od czasu do czasu ,,dać sobie luz" i zrobić coś słodkiego na bazie daktyli albo innych suszonych owoców. I oczywiście zamierzam ,,uwieczniać" przepisy na tym blogu albo TUTAJ.
Dzisiaj batony z płatków owsianych, jabłek i tahini.
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej (certyfikowanej bez glutenu)
- 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych bez glutenu)
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki miękkich daktyli
- 2/3 szklanki tahini
- 3 łyżki nasion chia
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
Sposób wykonania:
- W dużej misce zmieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól.
- Jabłka obierz i zetrzyj.
- Do malaksera albo blendera wrzuć daktyle, tahini, nasiona chia oraz mleko roślinne. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj zblendowaną mieszankę oraz jabłka do suchych składników i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Umieść masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 175 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz