wtorek, 4 lipca 2017

Pasztet z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i batata

Tegoroczne lato zachęca do włączania piekarnika;) Oprócz swetra i parasola, przydadzą się nam: suplementy witaminy D oraz smaczny przepis na dodatek do letnich kanapek.
Nie jestem fanką gotowych pasztetów i past sprzedawanych w sklepach. Ich skład i termin przydatności do spożycia sprawiają, że czuję zniechęcenie do półek z tzw. zdrową żywnością. Wolę tego rodzaju żywność ,,produkować” sama;) Nie przepadam też za przepisami, które proszą nas by do ,,zdrowego” pasztetu wlać pół szklanki oleju. Poniższa receptura jest zdrowszą i lżejszą alternatywą dla wyżej wymienionych produktów.



Składniki:

  •       szklanka czerwonej soczewicy
  •       ½ szklanki kaszy jaglanej
  •       marchew
  •       pół batata
  •       cebula
  •       2 ząbki czosnku
  •       łyżeczka oleju rzepakowego
  •       łyżka masła orzechowego
  •       2 łyżki sosu sojowego
  •    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
 
Sposób wykonania:

  1.       Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości.
  2.      Cebulę i czosnek kroimy w niewielką kostkę. Marchew i batata ścieramy na grubej tarce.
  3.      Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim czosnek oraz cebulę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  4.    Dodajemy startą marchewkę i batata. Dusimy do miękkości.
  5.    Ugotowaną soczewicę łączymy z kaszą jaglaną oraz warzywami.
  6.      Dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, przyprawy i miksujemy przy pomocy blendera ręcznego albo malaksera.
  7.     Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.
  8.     Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.

Odwiedź moją nową stronę:

 https://dietetycznarownowaga.com/

https://dietetycznarownowaga.com/

1 komentarz:

  1. Taki pasztet musi być przepyszny!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń