Po pysznych blondies z ciecierzycy przyszedł czas na kolejne eksperymenty z grochem włoskiem w roli głównej. Lubię osładzać sobie życie, więc nie będzie to hummus ani falafel, ale trufle. Nikt po ich spróbowaniu nie potrafi odkryć ich głównego składnika, nikt też nie umie powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejnego. Nie musimy jednak obawiać się wyrzutów sumienia, gdyż lista składników, z których są zrobione sprawia, iż są one bezpodstawne.
Składniki:
- puszka ciecierzycy (400g)
- 10 daktyli (najlepiej obranych ze skórki)
- 4 łyżki masła orzechowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 paski gorzkiej czekolady albo garść kropelek czekoladowych
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób wykonania:
- Obieramy daktyle ze skórki. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu uzyskamy bardziej kremową konsystencję.
- Ciecierzycę odsączamy z wody i umieszczamy w malakserze albo blenderze. Dodajemy daktyle, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Po schłodzeniu masy formujemy z niej niewielkie kulki i układamy je na papierze do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym.
- Kulki zamaczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia.
- Przechowujemy w lodówce.
Odwiedź moją nową stronę www.dietetycznarownowaga.com
Konsultacje dietetyczne:
- mobilne
- on-line
Porady
Przepisy
niesamowity przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam połącznie orzechów i ciecierzycy, idealna para
nie dziwię się, że znikały szybko - ciecierzyca w słodkim wydaniu to coś co uwielbiam i z chęcią zacznę kulać takie pralinki :)
OdpowiedzUsuńzdrowa słodycz :) Jakiego masła orzechowego używasz do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJeśli nie robię masła orzechowego sama, to używam masła z Rossmanna (Enerbio). Trufle są właśnie z jego dodatkiem.
Usuń