sobota, 17 października 2015

Dyniowe ciasteczka

W mojej kuchni dyniowe szaleństwo trwa napędzane hojnością  sąsiadki. Pumpkin mania sprawia, że przebywam w kuchennym ,,laboratorium" dłużej niż przewiduje norma. Ale jak tu zachować zdrowy rozsądek, gdy po domu błąkają się te jesienne cuda we wszelkich możliwych kształtach i kolorach? Pozostaje zakazać rękawy, włączyć piekarnik i uruchomić wyobraźnię.
Dzisiaj ultrazdrowo- beztłuszczowo i bezglutenowo, ale ze smakiem. Dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady, które są świetnym dodatkiem do porannej kawy. Jak dla mnie to owsianka, która przybrała formę ciastka;)


Składniki:

  • 1/2 szklanki dyniowego puree
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pumpkin spice (mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków - z przewagą cynamonu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady pociętej na drobne kawałki

Sposób wykonania:

  1. Puree z dyni, syrop klonowy, siemię lniane zmieszane z wodą oraz brązowy cukier umieścić w misce i wymieszać za pomocą ręcznego blendera.
  2. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę owsianą z sodą oczyszczoną i przyprawami.
  3. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać czekoladę i wymieszać.
  4. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  5. Za pomocą łyżki albo gałkownicy do lodów układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odległości. 
  6. Piec przez 10-15 minut w 175°C.

 

2 komentarze:

  1. m.in. w takiej formie uwielbiam chrupać owsiankę!<3 koniecznie muszę zrobić dyniowe ciasteczka aromatycznie pachnące jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasteczka, wczoraj też robiłam, ale twoje wyglądają lepiej :P

    OdpowiedzUsuń