W mojej kuchni dyniowe szaleństwo trwa napędzane hojnością sąsiadki. Pumpkin mania sprawia, że przebywam w kuchennym ,,laboratorium" dłużej niż przewiduje norma. Ale jak tu zachować zdrowy rozsądek, gdy po domu błąkają się te jesienne cuda we wszelkich możliwych kształtach i kolorach? Pozostaje zakazać rękawy, włączyć piekarnik i uruchomić wyobraźnię.
Dzisiaj ultrazdrowo- beztłuszczowo i bezglutenowo, ale ze smakiem. Dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady, które są świetnym dodatkiem do porannej kawy. Jak dla mnie to owsianka, która przybrała formę ciastka;)
Składniki:
- 1/2 szklanki dyniowego puree
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- łyżka mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy pumpkin spice (mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków - z przewagą cynamonu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady pociętej na drobne kawałki
Sposób wykonania:
- Puree z dyni, syrop klonowy, siemię lniane zmieszane z wodą oraz brązowy cukier umieścić w misce i wymieszać za pomocą ręcznego blendera.
- W osobnym naczyniu zmieszać mąkę owsianą z sodą oczyszczoną i przyprawami.
- Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać czekoladę i wymieszać.
- Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Za pomocą łyżki albo gałkownicy do lodów układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odległości.
- Piec przez 10-15 minut w 175°C.
m.in. w takiej formie uwielbiam chrupać owsiankę!<3 koniecznie muszę zrobić dyniowe ciasteczka aromatycznie pachnące jesienią :)
OdpowiedzUsuńcudowne ciasteczka, wczoraj też robiłam, ale twoje wyglądają lepiej :P
OdpowiedzUsuń