piątek, 15 stycznia 2016

Kuleczki kokosowo-migdałowe

Miesiąc przerwy w blogowaniu sprawił, że ciężko mi ponownie wejść w rytm archiwizowania przepisów na tej stronie. Miksowałam, wyrabiałam, wałkowałam, gotowałam, piekłam, jadłam i nie pozostawiałam śladu, no może nie całkiem, bo kilka przysmaków zostało uwiecznionych na zdjęciach. To odcięcie się od blogowania, uświadomiło mi specyfikę naszych czasów, w których wszystko odbywa się szybko, wirtualnie i na większą skalę . Czasem tęsknię za życiem jakie wiedli nasi rodzice, bez tego ciągłego szumu, pośpiechu, przytłaczającego często nadmiaru możliwości i bodźców. Dlatego lubię czasem zagubić się w prostych domowych czynnościach, będących taką moją medytacją w ruchu, która owocuje posprzątanym domem, albo smacznym posiłkiem. Święta postanowiłam spędzić w świadomym spokoju, bez typowego dla społeczeństwa szału kupowania, gotowania, przesadnego sprzątania. Dzięki temu nie poczułam się finansowo zrujnowana, nie potrzebowałam leków na wątrobę, ani środków przeciwbólowych. Mogłam zignorować reklamowego e-maila pt. ,,Zrelaksuj się po Świętach na zakupach!", bo czułam się absolutnie wyluzowana, a wizyta w sklepie mogłaby mnie jedynie zestresować. 
Właśnie uświadomiłam sobie, że w grudniu, oprócz ciasteczek, nie upiekłam nic typowo świątecznego, co więcej na wigilijnym stole zagościło moje mało tradycyjne ciasto dyniowe, które spotkało się z baaardzo miłym przyjęciem...może to zasługa dużej ilości wina spożytego przed deserem;)
Z nadejściem nowego roku większość z nas lubi dręczyć się noworocznymi postanowieniami, sporo z nich dotyczy tego jak się odżywiamy. W styczniu lubimy się ,,katować". Ja postanowiłam umartwiać się w granicach zdrowego rozsądku i omijać przepisy, w których króluje biały cukier w obscenicznych ilościach. Zaczynam więc od  zdrowych, ale pysznych kuleczek kokosowo- migdałowych. 




Składniki:
  • szklanka migdałów
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • ziarenka z połowy laski waniliowej
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki mleka roślinnego

Sposób wykonania:
  1. Migdały, mąkę kokosową, wiórki kokosowe oraz wanilię umieszczamy w malakserze i  miksujemy do uzyskania konsystencji mąki.
  2. Wlewamy syrop klonowy oraz mleko roślinne i ponownie miksujemy do czasu aż składniki połączą się.
  3. Wybieramy masę za pomocą łyżeczki i formujemy kuleczki.
  4. Przechowujemy w lodówce, albo zamrażarce.